IRC – НОВА АЛТЕРНАТИВА ЗА ЛЕЧЕНИЕ НА ХЕМОРОИДАЛНАТА БОЛЕСТ

Нова апаратура допълни гамата от предлаганите парахирургични(безкръвни) методики за лечение на хемороидалната болест. Става въпрос за IRС(infrared photo coagulation). Представлява разрушаване на захранващите с кръв съдове на хемороидалния възел, посредством аплициране на светлинен поток с висок интензитет. Това предизвиква свиване и отпадане на хемороидите.

Процедурата е безболезнена и не изисква анестезия, както и болничен престой. Чрез нея се постига 95% успеваемост за ранните стадии на заболяването, а в по-напредналите и в съчетание с други безкръвни методики води до подобряване на качеството на живот. Гарантирано се преустановява кървенето при дефекация, какго и лигавичния пролапс.

Освен за лечение на хемороидална болест IRC намира приложение в третирането и на други колопроктологични проблеми като високо диференцираната анална дисплазия(LIS)- считана за облигатна преканцероза, анална кондиломатоза и др.

Възстановителният процес след тази процедура е 24часа, след което пациентите се връщат към нормалната си активност-това налага IRC като метод на избор.

Автор:д-р Продан Проданов